V Krškem položili temeljni kamen za odlagališče NSRAO

 

V četrtek, 6. junija 2024 v dopoldanskih urah, sta predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob in direktor ARAO – Agencije za radioaktivne odpadke, mag. Sandi Viršek slavnostno odkrila temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem. Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, je ob tem dejal: “Karkoli počnemo, počnemo z mislijo na prihodnje generacije.”

Odlagališče NSRAO je največji in najobsežnejši projekt ARAO. Gre za projekt, ki je tudi projekt državnega pomena, saj se s tem uresničuje strateški cilj, da ljudi in okolje zaščitimo pred nepotrebnimi učinki ionizirajočih sevanj. Kot trajna rešitev je zato odlagališče nujno potrebno, saj bodo le tako zagotovljeni pogoji za dolgoročno ravnanje z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki v Sloveniji.

Premier je na slovesnosti v svojem nagovoru poudaril, da vlada od začetka mandata podpira investicije v znanje in podnebne politike. »Če želimo izpeljati zeleni prehod, moramo najprej nasloviti vprašanje nizkoogljičnih virov energije. Zeleni prehod ne more temeljiti samo na varčevanju ali odrekanju, ampak na njuni kombinaciji, predvsem pa na obilici nizkoogljičnih virov energije,« je dejal.
Ob tem je dodal, da z zagonom projekta izgradnje odlagališča NSRAO vlada razmišlja o prihodnosti. »Karkoli počnemo, moramo ob tem misliti na prihodnje generacije. Ne smemo pozabiti, da imamo do njih odgovornost, « je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Direktor ARAO, mag. Sandi Viršek je ob odkritju temeljnega kamna dejal: »Res sem vesel, da smo prišli do trenutka, ko smo odkrili temeljni kamen za odlagališče NSRAO. V projekt odlagališča je bilo že do sedaj vloženega veliko truda in energije. Gre za jedrski objekt, ki zahteva posebno pozornost tako pri umeščanju kot načrtovanju, seveda pa tudi naprej med samo gradnjo, obratovanjem in zaprtjem. Z veliko hvaležnostjo se zato oziram nazaj in se zahvaljujem vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešnosti projekta. S ponosom gledam na delo ARAO v poteklem obdobju, saj menim, da smo izpolnili cilje, ki smo si jih zastavili. Pričetek gradnje takega objekta je pomemben dogodek tako za ARAO, lokalno skupnost, kot tudi državo.«

Projekt izgradnje odlagališča je izjemno pomemben tudi za lokalno skupnost, saj kot je goste nagovoril župan Mestne občine Krško Janez Kerin, gre za pomemben mejnik za lokalno skupnost in prihodnje generacije. Ob tem je dodal, da prihodnje odlagališče predstavlja plod dolgoletnega načrtovanja, sodelovanja in prizadevanj številnih strokovnjakov, institucij in organizacij. Njegov namen pa je zagotoviti varno, učinkovito in trajnostno rešitev za ravnanje z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki. “Varnost naših prebivalcev in okolja je naša najvišja prioriteta in prepričan sem, da bo to odlagališče doseglo najvišje standarde varnosti in kakovosti.” je še dodal.

Z deli na gradbišču smo pri ARAO pričeli avgusta lani, v okviru infrastrukturne ureditve pa izvedli sanacijo dovozne ceste do gradbišča odlagališča s pločniki, kolesarsko stezo s pripadajočimi priključki in javno razsvetljavo ter ureditev vodovoda, telekomunikacij in električne energije. Vzpostavili smo tudi fizično in tehnično varovanje jedrskega objekta.

Z najobsežnejšim in najzahtevnejšim delom projekta, gradnjo jedrskega dela bomo predvidoma začeli letos poleti. Gradnja bo obsegala izgradnjo tehnološkega in upravno-servisnega objekta, izdelavo odlagalnega silosa, hale nad silosom ter montažo portalnega dvigala.

Investicija gradnje jedrskih objektov znaša slabih 93 milijonov evrov, gradnja pa bo predvidoma trajala 42 mesecev. Izbrani izvajalec za gradnjo je konzorcij z vodilnim partnerjem Riko d.o.o. iz Ljubljane in partnerji Kolektor CPG, Nova Gorica, CGP, Novo mesto in Kostak, d.d. iz Krškega.

Scroll to Top
Skip to content