O nas

ARAO┬á– Agencija za radioaktivne odpadke je specializirana strokovna organizacija na podro─Źju ravnanja z radioaktivnimi odpadki. Izvaja obvezno gospodarsko javno slu┼żbo ravnanja z radioaktivnimi odpadki ter druge naloge in projekte, za katere jo pooblasti dr┼żava.
Na┼íe poslanstvo┬á┬áje vzpostavitev celostnega sistema ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom v Republiki Sloveniji skladno z najvi┼íjimi standardi, ki jih narekuje in razvija stroka. Smo nosilci dru┼żbene odgovornosti, da kot generacija, ki ima koristi od uporabe radioaktivnih snovi, poskrbimo za trajne re┼íitve in da bremen ravnanja z radioaktivnimi odpadki po nepotrebnem ne prelagamo na naslednje generacije.

ARAO┬áob upo┼ítevanju doma─Źega in tujega znanja zagotavlja sistem ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, ki trajno varuje ─Źlovekovo zdravje in okolje v mejah Slovenije in zunaj nje, je hkrati tehnolo┼íko sodoben v svetovnem merilu in ekonomsko u─Źinkovit z nacionalnega vidika.

Prizadevamo si za celovite in dru┼żbeno sprejemljive re┼íitve. Sledimo uveljavljenim na─Źelom ravnanja z radioaktivnimi odpadki, ki so naslednja:

  • nastajanje radioaktivnih odpadkov mora biti omejeno na najmanj┼ío mogo─Źo mero;
  • radioaktivne odpadke se lo─Źuje od drugih nevarnih odpadkov;
  • varnost shranjevanja in odlaganja odpadkov temelji na uporabi ve─Ź zaporednih pregrad, ki prepre─Źujejo ┼íirjenje ionizirajo─Źega sevanja in radioaktivnih snovi v okolje;
  • pri financiranju dejavnosti ravnanja z radioaktivnim odpadki se upo┼íteva na─Źelo ┬╗povzro─Źitelj obremenitve pla─Źa┬ź.

Prav tako spo┼ítujemo na─Źela za┼í─Źite pred ionizirajo─Źim sevanjem, med katerimi naj posebej omenimo t. i. na─Źelo┬áALARA┬á(kratica izhaja iz angle┼í─Źine: as low as reasonably achievable), ki pomeni, da se ob upo┼ítevanju tehni─Źnih, ekonomskih in socialnih dejavnikov uporabi vsa sredstva in na─Źine, s katerimi se dose┼że ─Źim ni┼żje odmerke obsevanja. Upo┼ítevamo standarde in priporo─Źila Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA).

Pišite nam

Scroll to Top
Skip to content