Odlaganje VRAO in IG v Sloveniji

Odlaganje visokoradioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva v Sloveniji

Konzervativne ocene koli─Źine izrabljenega goriva ob koncu obratovanja leta 2043 zna┼íajo manj kot 2500 izrabljenih gorivnih elementov. Med razgradnjo Nuklearne elektrarne Kr┼íko (NEK) bo predvidoma nastalo ┼íe 82 ton VRAO. Te VRAO predstavljajo aktivirani materiali, ki izvirajo predvsem iz sistema sredi─Źne instrumentacije, sistema jedrske instrumentacije ter sistema regulacije in polo┼żaja palic. Trenutno so izrabljeni gorivni elementi shranjeni v bazenu za izrabljeno gorivo v NEK.

IG in VRAO se najprej hranijo v suhem skladi┼í─Źu na lokaciji NEK katerega gradnja je na─Źrtovana v letu 2023. Trajanje skladi┼í─Źenja je dolo─Źeno ob upo┼ítevanju hlajenja IG in optimalnega polnjenja vsebnikov za odlaganje v dveh variantah scenarijev: trajanje skladi┼í─Źenja 60 let po zaprtju NEK do leta 2103 (osnovni scenarij-optimalna re┼íitev) in trajanje skladi┼í─Źenja 32 let po zaprtju NEK do leta 2075 (alternativna re┼íitev). Na─Źrtovan je cestni prevoz IG iz suhega skladi┼í─Źa do odlagali┼í─Źa.

V ┼ítudiji odlaganja VRAO in IG iz 2019, je predvideno, da bo IG in VRAO trajno odlo┼żeno v geolo┼íko odlagali┼í─Źe.

Gradnja geolo┼íkega odlagali┼í─Źa se bo za─Źela 6 let pred za─Źetkom rednega obratovanja. Za─Źela se bo z gradnjo pomo┼żnih nadzemnih objektov. Nato se bo za─Źela gradnja obrata za enkapsulacijo in podzemnih konstrukcij. Gradnja teh konstrukcij bo trajala 5 let.

Pri osnovnem scenariju se za─Źne odlaganje IG in VRAO leta 2093, pri alternativnem scenariju pa po kraj┼íem obdobju skladi┼í─Źenja leta 2065. V obeh primerih so vse potrebne dejavnosti v zvezi z ume┼í─Źanjem, izgradnjo, obratovanjem, razgradnjo in zapiranjem odlagali┼í─Źa enake, obratovanje pa traja 10 let. Koncept odlaganja pri obeh scenarijih temelji na ┼ívedskem modelu odlaganja┬áSKB KBS-3V┬áin na lokaciji odlagali┼í─Źa predvideva vse skupke sestavnih delov, sistemov in konstrukcij, potrebne za to, da odlagali┼í─Źe obratuje kot neodvisen jedrski objekt.

Zaradi obratovalnih zahtev in za zagotovitev potrebne fizi─Źne za┼í─Źite bo celotno obmo─Źje odlagali┼í─Źa razdeljeno na ┼ítiri obmo─Źja: neograjeno obmo─Źje s podpornimi zgradbami in sistemi, industrijsko obmo─Źje z ograjami za zagotovitev industrijske fizi─Źne za┼í─Źite, tehnolo┼íko nadzemno obmo─Źje z ograjami za zagotovitev radiolo┼íke in jedrske varnosti (z obratom za enkapsulacijo, servisnimi zgradbami in pomo┼żnimi sistemi) ter podzemne objekte (z dostopno klan─Źino in tuneli, servisnim obmo─Źjem in tuneli za odlaganje z odlagalnimi vrtinami).

Obrat za enkapsulacijo bo obsegal enote za sprejem transportnih zabojnikov z izrabljenim gorivom za enkapsuliranje v bakrene vsebnike, z obmo─Źjem za manipulacijo, za odpremo in transport vsebnikov v podzemne odlagalne objekte, enoto za obdelavo in pakiranje NSRAO, administrativno zgradbo, skladi┼í─Źne in pomo┼żne objekte ter sisteme.

Gorivni elementi bodo najprej vstavljeni v masivne bakrene vsebnike, ki bodo nato zatesnjeni. Glavna funkcija vsebnikov je izolacija izrabljenih gorivnih elementov od okolja. Vsebnik je valjaste oblike in premera pribl. 1 meter in vi┼íine 4,7 m s 5 cm debelo protikorozijsko bakreno oblogo. Na notranji strani je oja─Źan z vlo┼żkom iz litega ┼żeleza, ki lahko sprejme ┼ítiri gorivne elemente v primeru izrabljenega goriva tla─Źnovodnega reaktorja. Po vstavitvi izrabljenih gorivnih elementov v vsebnik se pokrov vsebnika zatesni s strojem za varjenje z elektronskim snopom. Vsebnik, napolnjen z IG, tehta pribli┼żno 25 ton.

Podzemni del odlagali┼í─Źa le┼żi na globini 500 m pod povr┼íjem. Kot alternativa pa je obravnavana tudi globina 800 m. Obsega dve obmo─Źji: osrednje servisno obmo─Źje in odlagalno obmo─Źje. Podzemni del je mogo─Źe dose─Źi na ve─Ź na─Źinov: osebje ga lahko dose┼że skozi servisni ja┼íek, za odpadke po spiralni klan─Źini ali pa skozi navpi─Źni dostopni ja┼íek svetlega premera 8,0 m. Klan─Źina je dolga 5 km (alternativno 8 km), 7 m ┼íiroka in 7 m visoka. Servisni ja┼íek ima svetli premer 5 m. Servisni ja┼íek bo slu┼żil tudi kot del prezra─Źevalnega sistema (dovod zraka). Odlagali┼í─Źe je opremljeno s 3 m ┼íirokim prezra─Źevalnim ja┼íkom, ki lahko slu┼żi tudi za zasilni izhod.

Poleg izrabljenega goriva in visoko radioaktivnih odpadkov bodo v eno od opu┼í─Źenih odlagalnih enot v servisnem obmo─Źju podzemnega dela odlagali┼í─Źa odlo┼żeni ┼íe dolgo┼żivi institucionalni nizko- in srednjeradioaktivni odpadki (NSRAO), VRAO iz razgradnje NEK in dolgo┼żivi NSRAO iz NEK, VRAO in drugi RAO iz razgradnje suhega skladi┼í─Źa, dolgo┼żivi NSRAO in morebitni VRAO iz obratovanja in razgradnje odlagali┼í─Źa.

Razgradnja geolo┼íkega odlagali┼í─Źa se za─Źne 2104 in njegovo zaprtje 2108 s polnjenjem podzemnih predorov in odlagalnih obmo─Źij. Odlagalni predori bodo zatesnjeni z betonskimi ─Źepi debeline 6 m.

Poleg osnovnega scenarija so analizirane tudi alternativne re┼íitve, npr. 50-letni dolgoro─Źni nadzor po zaprtju, enkapsulacija v skupnem regionalnem obratu za enkapsuliranje ter odlaganje v mednarodnem odlagali┼í─Źu, pa tudi nekaj alternativ osnovni zasnovi.

Suho skladi┼í─Źe v NEK z opremo za rokovanje z zabojniki.
Suho skladi┼í─Źe v NEK z opremo za rokovanje z zabojniki.
Prerez vsebnika za odlaganje izrabljenega goriva iz tla─Źnovodnih reaktorjev.
Vertikalni presek odlagalne vrtine z vstavljenim bakrenim vsebnikom in zatesnitvijo iz bentonita.
Scroll to Top
Skip to content