Slovenska vojska v CSRAO

Pripadniki Slovenske vojske, specialisti iz ─Źete za jedrsko-radiolo┼íko-kemi─Źno in biolo┼íko obrambo iz voja┼ínice Kranj, so v sklopu obnovitve specialisti─Źnih znanj obiskali in si ogledali na┼íe Centralno skladi┼í─Źe┬áradioaktivnih┬áodpadkov v Brinju pri Ljubljani.

Ve─Ź kot 30 pripadnikov se je na dobro uro dolgem vodenem ogledu skladi┼í─Źa in predstavitvi javne slu┼żbe seznanilo z vsemi na┼íimi aktivnostmi, torej s prevzemanjem, zbiranjem, preva┼żanjem, predelavo in skladi┼í─Źenjem institucionalnih radioaktivnih odpadkov (odpadkov, ki niso odpadki iz jedrskih objektov za proizvodnjo energije).

Izjemno veseli smo, da so na┼íi vojaki res izkazali veliko zanimanje za delovanje skladi┼í─Źa in na┼íih dejavnosti, mi pa smo z navdu┼íenjem spremljali njihovo predstavitev ob koncu obiska. Glavne naloge, ki jih opravljajo v okviru 72. brigade so ugotavljanje vrste in stopnje kontaminiranosti, zajemanje vzorcev za analizo, zavarovanje kontaminiranega podro─Źja, opravljanje vseh postopkov dekontaminacije in izvajanje ukrepov za za┼í─Źito in odpravljanje posledic napada z JRKB oro┼żjem.

Edinstven je bil tudi ogled lahkega izvidni┼íkega vozila Kobra 4×4, ki ga bi pri SV aktivirali ob odkrivanju in prepoznavanju radiolo┼íkih, kemi─Źnih in biolo┼íkih kontaminantov. Vozilo vsebuje sistem za vzor─Źenje (zemlje, vode, ÔÇŽ) in sistem za ozna─Źevanje kontaminiranega zemlji┼í─Źa.┬áKobra je amfibijsko vozilo, ki je zmo┼żno premagovati vodne ovire, ne glede na njihovo globino.

Izmenjava tovrstnih znanj in izku┼íenj je na na┼íem specializiranem podro─Źju neprecenljiva, zato se tak┼ínih obiskov nadejamo tudi v prihodnje.

Pripadniki Slovenske vojske, specialisti iz ─Źete za jedrsko-radiolo┼íko-kemi─Źno in biolo┼íko obrambo iz voja┼ínice Kranj, so v sklopu obnovitve specialisti─Źnih znanj obiskali in si ogledali na┼íe Centralno skladi┼í─Źe┬áradioaktivnih┬áodpadkov v Brinju pri Ljubljani. Ve─Ź kot 30 pripadnikov se je na dobro uro dolgem vodenem ogledu skladi┼í─Źa in predstavitvi javne slu┼żbe seznanilo z vsemi na┼íimi aktivnostmi, torej s prevzemanjem, zbiranjem, preva┼żanjem, predelavo in skladi┼í─Źenjem institucionalnih radioaktivnih odpadkov (odpadkov, ki niso odpadki iz jedrskih objektov za proizvodnjo energije). Izjemno veseli smo, da so na┼íi vojaki res izkazali veliko zanimanje za delovanje skladi┼í─Źa in na┼íih dejavnosti, mi pa smo z navdu┼íenjem spremljali njihovo predstavitev ob koncu obiska. Glavne naloge, ki jih opravljajo v okviru 72. brigade so ugotavljanje vrste in stopnje kontaminiranosti, zajemanje vzorcev za analizo, zavarovanje kontaminiranega podro─Źja, opravljanje vseh postopkov dekontaminacije in izvajanje ukrepov za za┼í─Źito in odpravljanje posledic napada z JRKB oro┼żjem. Edinstven je bil tudi ogled lahkega izvidni┼íkega vozila Kobra 4×4, ki ga bi pri SV aktivirali ob odkrivanju in prepoznavanju radiolo┼íkih, kemi─Źnih in biolo┼íkih kontaminantov. Vozilo vsebuje sistem za vzor─Źenje (zemlje, vode ,ÔÇŽ) in sistem za ozna─Źevanje kontaminiranega zemlji┼í─Źa.┬áKobra je amfibijsko vozilo, ki je zmo┼żno premagovati vodne ovire, ne glede na njihovo globino. Izmenjava tovrstnih znanj in izku┼íenj je na na┼íem specializiranem podro─Źju neprecenljiva, zato se tak┼ínih obiskov nadejamo tudi v prihodnje.

Pripadniki Slovenske vojske na obisku v skladi┼í─Źu RAO v Brinju pri Ljubljani
Scroll to Top
Skip to content