Zagotavljanje trajne in varne rešitve ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom

V Sloveniji izrabljeno gorivo (IG) nastaja v jedrski elektrarni Kr┼íko (NEK) in v┬áraziskovalnem reaktorju Triga na Institutu “Jo┼żef Stefan“. NEK izrabljeno gorivo skladi┼í─Źi na obmo─Źju elektrarne, Institut “Jo┼żef Stefan” pa je doslej vse izrabljeno gorivo iz raziskovalnega reaktorja vrnil proizvajalcu v ZDA. Visokoradioaktivni odpadki (VRAO) bodo nastali pri razgradnji jedrske elektrarne oziroma po odlo─Źitvi za predelavo IG, pri kateri nastanejo tudi VRAO.

Smernice┬áResoulcije o nacionalnem prograu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2023 – 2032 (ReNPROIG 23 – 32)┬ádolo─Źajo, da je potrebno najprej zagotoviti varno skladi┼í─Źenje izrabljenega goriva (IG) in visokoradioaktivnih odpadkov (VRAO) in nato njihovo varno odlaganje. Skladno s Programom razgradnje NEK iz leta 2004 je predvideno:

  • najprej mokro skladi┼í─Źenje izrabljenega goriva v bazenu na lokaciji NEK, ─Źemur bo sledilo
  • suho skladi┼í─Źenje izrabljenega goriva, nato
  • pakiranje in priprava za odlaganje ter nato
  • odlaganje odpadkov v globokem geolo┼íkem odlagali┼í─Źu.

Glede na tehnolo┼íki napredek v zadnjem desetletju bi bilo smiselno prou─Źiti ┼íe druge sodobne mo┼żnosti predelave in recikliranja izrabljenega goriva v predelano jedrsko gorivo. Sodobni postopki namre─Ź omogo─Źajo bistveno zmanj┼íanje prostornine, razpolovne dobe in radiotoksi─Źnosti izrabljenega goriva in visokoradioaktivnih odpadkov. V vsakem primeru pa na koncu ostanejo visokoradioaktivni odpadki, ki jih je potrebno trajno odlo┼żiti.

Smernice Nacionalnega programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom 2023-2032 dolo─Źajo, da naj Slovenija enakovredno upo┼íteva dve mo┼żnosti:

  • spremlja in sodeluje v pobudah za skupno geolo┼íko odlagali┼í─Źe v eni od dr┼żav EU,
  • obenem pa za primer, ─Źe skupno odlagali┼í─Źe ne bi bilo mogo─Źe, na─Źrtuje tudi geolo┼íko odlagali┼í─Źe v Sloveniji za odpadke iz lastnega jedrskega programa.
Scroll to Top
Skip to content