Izjava o dostopnosti po 7. ─Źlenu ZDSMA v povezavi s spletnim mestom https://arao.si/

Podatki o zavezancu

Zavezanec po Zakonu o dostopnosti spleti┼í─Ź in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, ┼ít. 30/18, 95/21 ÔÇô ZInfV-A, 189/21 ÔÇô ZDU-1M in 18/23 ÔÇô ZDU-1O – v nadaljevanju: ZDSMA), ki je izdelal to izjavo o dostopnosti je:

ARAO ÔÇô Agencija za radioaktivne odpadke, Javni gospodarski zavod

Vrbina 17
8270 Krško
organisation reg. no.: 5526329000
VAT ID no.: SI 32495854
email address: gp.arao@arao.si

(v nadaljevanju: ┬╗ARAO┬ź┬á oz. ┬╗zavod┬ź oz. ┬╗mi┬ź)

Spletno mesto, na katerega se nanaša ta izjava

Spletno mesto v zvezi s katerim je bila pripravljena ta izjava je dostopno na povezavi  https://arao.si/ (v nadaljevanju: spletno mesto)

Zagotavljanje zahtev glede dostopnosti

Za zagotovitev zahtev glede dostopnosti skladno z Zakonom o dostopnosti spleti┼í─Ź in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, ┼ít. 30/18, v nadaljevanju ZDSMA) so bile s strani ARAO izvedene prilagoditve spletne strani in pripadajo─Źih vsebin, kot izhaja iz nadaljevanja tega dokumenta.

Trenutna razli─Źica spletnega mesta ima implementirano namensko orodje za dostopnost, do katerega lahko obiskovalec dostopa, ─Źe klikne na ikono s podobo osebe v rde─Źem kvadratu v levem zgornjem kotu spletnega mesta.

S klikom na namensko orodje za dostopnost si lahko obiskovalec prilagodi spletno mesto tako, da:

 • pove─Źa velikost besedil,
 • izbere pogled z ─Źrno belim kontrastom,
 • izbere pogled z visokim kontrastom,
 • izbere pogled z negativnim kontrastom,
 • izbere pogled s svetlim ozadjem,
 • izbere pogled s ─Źitljivo pisavo,
 • izbere pogled, ki dodatno izpostaviti povezave.

Spletno mesto prav tako omogo─Źa:

 • prenos dolo─Źenega omejenega nabora gradiv v PDF oz. Word formatih, ki so prav tako prilagojena glede dostopnosti,
 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine lo─Źljivosti zaslona),
 • predvidljivo delovanje spletnega mesta,
 • rabo standardnega jezika (HTML) in interoperabilnost z glavnimi brskalniki.

Stopnja skladnosti

Spleti┼í─Źe je delno skladno z ZDSMA glede na spodaj izpostavljene izjeme.

Nedostopna vsebina

Nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti skladno z ZDSMA. Zaradi nesorazmernega bremena, ki ga je ARAO identificiral v namenski oceni, v zvezi s trenutno razli─Źico spletnega mesta ni mogo─Źe v skladu z zahtevami ZDSMA dostopati:

 • do dokumentov, ki so bili ustvarjeni s strani ARAO oz. njenih partnerjev pred 28. septembrom 2018,
 • do dokumentov, ki so bili sicer ustvarjeni s strani ARAO oz. njenih partnerjev po 28. septembru 2018, vendar je ARAO precenila, da je njihovo prilagajanje nesorazmerno breme (pri ─Źemer v tem primeru ne gre za dokumente, ki se nana┼íajo na morebitne upravne postopke in odlo─Źbe) kot na primer: skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa, programsko generirani dokumenti (npr. letna poro─Źila), razli─Źne kompleksne preglednice s podatki, nekatera polja v filtrih nekaterih zbirk,
 • multimedijskih vsebin, ki so prekompleksne oz. obse┼żne, da bi se jih prilagodilo,
 • na spletnem mestu trenutno ni mogo─Źa navigacija v celoti samo s tipkovnico.

Spletno mesto ARAO v celoti ne spo┼ítuje standarda WCAG 2.1 AA, saj dolo─Źeni vidiki skladnosti s tem standardom predstavljajo nesorazmerno breme za ARAO, kot je bilo┬á natan─Źneje ugotovljeno v namenski oceni o nesorazmernem bremenu.

ARAO bo zasledoval cilj doseganja tega standarda v primeru izvedbe nadgradenj tega spletnega mesta.

ARAO bo prav tako zasledoval cilj raz┼íiritve dostopnih vsebin in priprave vsebin na na─Źin, ki bo omogo─Źal posredovanje informacij osebam z uporabo znakovnega jezika.

Doseganje zgoraj navedenih ciljev bo mogo─Źe oceniti ─Źez eno leto od dneva objave tega obvestila ob posodobitvi te izjave.

Zagotavljanje alternativnega na─Źina dostopanja do vsebin

V kolikor bi ┼żeleli dostopati do jedrnih vsebin v zvezi z nalogami, ki jih kot nosilec javnega pooblastila izvaja ARAO, nas lahko kontaktirate preko navadne po┼íte na naslovu ARAO, Vrbina 17, 8270 Kr┼íko oz. preko elektronske po┼íte na naslovu gp.arao@arao.si.

Prav tako nas lahko v ─Źasu uradnih delovnih ur (tj. med 9:00 in 15:00) med delovniki pokli─Źete na ┼ítevilko (01) 236 32 00.

Povratne informacije in kontakti

V ARAO se bomo trudili, da bi bile vsebine na na┼íem spletnem mestu v prihodnosti ┼íe bolj dostopne razli─Źnim skupinam uporabnikov. ─îe naletite na vsebino, ki ni dostopna oziroma ┼żelite dodatne informacije glede nedostopne vsebine, se lahko obrnete na nas po navadni ali elektronski po┼íti:

 • ARAO, Vrbina 17, 8270 Kr┼íko
 • email address: gp.arao@arao.si

Dodatna pojasnila glede nedostopne vsebine pa lahko prejmete tudi v okviru telefonskega svetovanja v ─Źasu uradnih delovnih ur (tj. med 9:00 in 15:00) med delovniki, tako da pokli─Źete ┼ítevilko (01) 236 32 00.

Odgovor boste prejeli v roku 8 dni od prejema obvestila oziroma pro┼ínje. ─îe vam v tem roku ne bomo mogli odgovoriti, vam bomo sporo─Źili, kdaj bo odgovor podan in kak┼íni so razlogi za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od dolo─Źil Zakona o dostopnosti spleti┼í─Ź in mobilnih aplikacij (ZDSMA), lahko podate prijavo In┼ípektoratu Republike Slovenije za informacijsko dru┼żbo (IRSID), na naslov: Dav─Źna ulica 1, 1000 Ljubljana ali po elektronski po┼íti na naslov: gp.irsid@gov.si.

Datum objave in  zadnje posodobitve te izjave

Ta izjava je bila pripravljena in objavljena 25. aprila 2023 na podlagi samoocene. Ta izjava je bila nazadnje pregledana še istega dne. Ta izjava bo posodobljena najkasneje dne 25. aprila 2024.

ARAO - Agencija za radioaktivne odpadke

Scroll to Top
Skip to content