Ravnanje z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki

Institucionalni radioaktivni odpadki so posledica koristne rabe jedrske energije in sevanja. Nastajajo pri razli─Źnih postopkih v medicini, raziskovalni dejavnosti in industriji, ob tem pa nastajajo tudi radiaoaktivni odpadki za katere je treba ustrezno poskrbeti. Tukaj je nekaj primerov koristne uporabe radioaktivnih snovi:

 1. Medicina:

  • Diagnostika: Radioaktivni izotopi, kot je tehnecij-99m, se uporabljajo v medicinskih slikovnih metodah, kot je scintigrafija, za diagnosticiranje razli─Źnih bolezni in stanj.
  • Radioterapija: Radioaktivne snovi, na primer kobalt-60 ali razli─Źni izotopi joda, se uporabljajo za zdravljenje raka. S tem se uni─Źijo maligne celice ali zavirajo njihova rast.
  • Radioterapija ┼í─Źitnice: Izotop joda-131 se uporablja za zdravljenje hipertiroidizma in raka ┼í─Źitnice.
  • Brachiterapija: Pri tej obliki radioterapije se radioaktivne snovi, kot je iridij-192, postavijo neposredno v bli┼żino tumorjev za lokalno obsevanje.
 2. Industrija:

  • Pregled materialov: Radioaktivni viri, kot je izotop iridija-192, se uporabljajo v industriji za pregledovanje in detektiranje napak v varjenih spojih, ceveh in drugih konstrukcijah.
  • Merjenje pretoka: Radioaktivni izotopi, kot je kobalt-60, se uporabljajo za merjenje pretoka teko─Źin in plinov v industrijskih procesih.
  • Nivojska merjenja: Radioaktivne snovi, kot je cezij-137, se uporabljajo za merjenje nivoja teko─Źin v industrijskih rezervoarjih.
 3. Raziskave:

  • Jedrska fizika: Radioaktivne snovi se uporabljajo v eksperimentih, ki prou─Źujejo lastnosti jedrnih delcev in sevanja ter pomagajo razumeti osnovne zakonitosti vesolja.
  • Arheologija: Metoda ogljikovega datiranja, ki temelji na radioaktivnem izotopu ogljika-14, se uporablja za dolo─Źanje starosti arheolo┼íkih najdb.
  • Biolo┼íke raziskave: Radioaktivni izotopi, kot je tritij, se uporabljajo za sledenje biolo┼íkim procesom in preu─Źevanje presnove v organizmih.

Pomembno je omeniti, da se pri uporabi radioaktivnih snovi strogo upo┼ítevajo varnostni ukrepi, da se zagotovi minimalna izpostavljenost sevanju in za┼í─Źita pred nevarnostmi, ki jih lahko predstavlja radioaktivnost.

Imetniki radioaktivnih odpadkov morajo odpadke predati poobla┼í─Źenemu izvajalcu javne slu┼żbe, ki razpolaga z ustrezno infrastrukturo, opremo in znanjem. Poobla┼í─Źeni izvajalec javne slu┼żbe je ARAO, ki s strokovnim in odgovornim ravnanjem z radioaktivnimi odpadki nudi pomembno infrastrukturno podporo izvajanju dru┼żbeno koristnih dejavnosti.

Ravnanje z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki kot ena od storitev obvezne dr┼żavne gospodarske javne slu┼żbe obsega:

 1. Zbiranje: prevzem in prevoz institucionalnih radioaktvnih odpadkov, ki nastanejo na obmo─Źju Republike Slovenije pri znanih imetnikih, v primerih najdbe vira, ko imetnik ali povzro─Źitelj ni znan ali v primeru nesre─Źe z radioaktivnimi snovmi.┬á
 2. Obdelavo in pripravo: obdelava in priprava novo sprejetih radioaktvnih odpadkov in ┼że skladi┼í─Źenih odpadkov v obliko, ki je primerna za skladi┼í─Źenje, obdelava in priprava radioaktvnih odpadkov zaradi zmanj┼íevanja njihove prostornine in izbolj┼íanja varnosti. Sem se uvr┼í─Źa priprava in oddaja odpadkov za recikliranje v tujini ali za morebitno predajo vira sevanja v ponovno uporabo drugemu imetniku z dovoljenjem.
 3. Skladi┼í─Źenje: hranjenje radioaktvnih odpadkov v Centralnem skladi┼í─Źu radioaktvnih odpadkov, nadziranje stanja vsebine in embala┼że ter vodenje podatkov o skladi┼í─Źenih odpadkih. Vklju─Źuje tudi iskanje mo┼żnosti za recikliranje ali ponovno uporabo virov sevanja. ─îe aktivnost skladi┼í─Źenim radioaktvnim odpadkom pade pod zakonsko dolo─Źeno mejno vrednost za radioaktivne snovi, je mogo─Źa opustitev nadzora nad njimi.

Poleg navedenega upravljamo in obratujemo Centralno skladi┼í─Źe radioaktivnih odpadkov, kjer skladi┼í─Źimo institucionalne radioaktivne odpadke.
Ravnanje s prevzetimi radioaktivnimi odpadki se izvaja na na─Źin, ki zagotavlja izpolnjevanje standardov varstva zdravja ljudi in okolja.

Scroll to Top
Skip to content