Ravnanje z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki

Institucionalni radioaktivni odpadki so posledica koristne rabe jedrske energije in sevanja. Nastajajo pri razli─Źnih postopkih v medicini, raziskovalni dejavnosti in industriji. Ker so koli─Źine odpadkov majhne (okrog 2 m3┬ána leto), tem dejavnostim re─Źemo tudi mali povzro─Źitelji. Imetniki radioaktivnih odpadkov morajo odpadke predati poobla┼í─Źenemu izvajalcu javne slu┼żbe, ki razpolaga z ustrezno infrastrukturo, opremo in znanjem. Poobla┼í─Źeni izvajalec javne slu┼żbe je ARAO, ki s strokovnim in odgovornim ravnanjem z radioaktivnimi odpadki nudi pomembno infrastrukturno podporo izvajanju dru┼żbeno koristnih dejavnosti.

Ravnanje z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki kot ena od storitev obvezne dr┼żavne gospodarske javne slu┼żbe obsega:

  1. Zbiranje: prevzem in prevoz institucionalnih RAO, ki nastanejo na obmo─Źju RS pri znanih imetnikih, v primerih najdbe vira, ko imetnik ali povzro─Źitelj ni znan ali v primeru nesre─Źe z RAO.┬á
  2. Obdelava in priprava: obdelava in priprava novo sprejetih RAO in ┼że skladi┼í─Źenih odpadkov v obliko, ki je primerna za skladi┼í─Źenje, obdelava in priprava RAO zaradi zmanj┼íevanja prostornine RAO in izbolj┼íanja varnosti. Sem se uvr┼í─Źa priprava in oddaja RAO za po┼íiljanje vira v recikliranje v tujino ali za morebitno predajo vira sevanja v ponovno uporabo drugemu imetniku z dovoljenjem.
  3. Skladi┼í─Źenje: hranjenje RAO v CSRAO, nadziranje stanja vsebine in embala┼że ter vodenje podatkov o skladi┼í─Źenem inventarju. Iskanje mo┼żnosti za recikliranje in ponovno uporabo virov sevanja. ─îe aktivnost skladi┼í─Źenim RAO pade pod zakonsko dolo─Źeno mejno vrednost za radioaktivne snovi, je mogo─Źa opustitev nadzora nad njimi.

Poleg navedenega ARAO upravlja in obratuje Centralno skladi┼í─Źe radioaktivnih odpadkov (CSRAO), kjer skladi┼í─Źi institucionalne radioaktivne odpadke.
Ravnanje s prevzetimi radioaktivnimi odpadki se izvaja na na─Źin, ki zagotavlja izpolnjevanje standardov varstva zdravja ljudi in okolja.

Scroll to Top
Skip to content