Strokovni obisk v Bolgariji

Predstavnici Uprave RS za jedrsko varnost in sodelavci ARAO, ki delujejo na projektu odlagali┼í─Źa nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, so bili na strokovnem obisku pri kolegih v Bolgariji (State Enterprise Radioactive Waste of Bulgaria – SERAW), kjer je trenutno edino tovrstno odlagali┼í─Źe v gradnji v Evropi. Namen sre─Źanja je bil izmenjava izku┼íenj, od za─Źetka projekta do gradnje. Bolgarski kolegi so ARAO na nekajdnevnem sre─Źanju predstavili proces na─Źrtovanja in gradnje odlagali┼í─Źa, pomembne mejnike in tudi izzive, s katerimi se sre─Źujejo pri gradnji.

Obisk odlagali┼í─Źa je na┼íim sodelavcem podal ┼íe prakti─Źen vpogled v izvedeno delo, ogledali so si tudi skladi┼í─Źa radioaktivnih odpadkov ter nuklearno elektrarno v Kozloduyu, ki kot edina v Bolgariji zaposluje okrog 4000 ljudi. Dva reaktorja v elektrarni ┼íe obratujeta, ┼ítirje pa so ┼że v razgradnji. Za njihovo razgradnjo je odgovoren SERAW, na projektu razgradnje┬á pa je zaposlenih okoli 700 ljudi. Tudi to je bila za ARAO izjemna prakti─Źna izku┼ínja za nadaljnje na─Źrtovanje in delo.

 

Del delegacije, ki je v Bolgarijo potoval pod okriljem Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), je obiskal tudi skladi┼í─Źe radioaktivnih odpadkov v kraju Novi Han.

Scroll to Top
Skip to content