Slovensko ravnanje z RAO vse bolj prepoznano v svetu

Mednarodna agencija za atomsko energijo (angle┼íko IAEA – International Atomic Energy Agency) v sklopu svojega programa tehni─Źnega sodelovanja pomo─Źi (angle┼íko Technical Cooperation Programme ÔÇô TC) dr┼żavam ─Źlanicam v okviru ┼ítevilnih podro─Źij, ki so v njeni pristojnosti, pomaga tudi pri krepitvi sevalne in jedrske varnosti. Tehni─Źna pomo─Ź in sodelovanje se izvajata s te─Źaji, delavnicami, ┼ítipendijami, znanstvenimi obiski, strokovnimi misijami in nakupom opreme. ARAO ┼że tri desetletja aktivno sodeluje pri ┼ítevilnih projektih na podro─Źju ravnanja z radioaktivnimi odpadki, sprva kot uporabnik pomo─Źi, v zadnjih letih pa vse bolj tudi kot prena┼íalec izku┼íenj in dobrih praks med dr┼żave ─Źlanice.

Slovensko ravnanje z radioaktivnimi odpadki je vse bolj prepoznano kot zgledno, predvsem kot primer dr┼żave z majhnim jedrskim programom. Z inovativnimi re┼íitvami za ravnanje z radioaktivnimi odpadki je zgled drugim dr┼żavam ─Źlanicam, zato so na┼íi strokovnjaki vabljeni v ┼ítevilne mednarodne strokovne projektne skupine. V zadnjem mesecu je npr. IAEA izdala dve publikaciji:┬áThe International Project on Complementary Safety Reports (2011ÔÇô2014)┬áin┬áManagement of Depleted Uranium Used as Shielding in Disused Radiation Devices. V obeh publikacijah tudi Slovenija prestavlja svoje re┼íitve. O uspe┼ínosti slovenskega Nacionalnega programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom dokazuje tudi┬áporo─Źilo┬álanskoletne neodvisne mednarodne pregledovalne misije ARTEMIS (angle┼íko Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Nuclear Fuel Management, Decommissioning and Remediation).

ARAO skupaj z drugimi dele┼żniki iz Slovenije med drugim sodeluje v 2 regionalnih projektih:

  • RER9146ÔÇ»ÔÇťEnhancing Capacities in Member States for the Planning and Implementation of Decommissioning Projects
  • RER9154 – Enhancing the Implementation of Integrated Programmes for the Safe Management of Radioactive Waste

in dveh mednarodnih ┬áINT2020 – Enhancing Capacity Building to Promote Successful Decommissioning and Environmental Remediation Projects in INT9182 – Sustaining Cradle-to-Grave Control of Radioactive Sources.

Poleg tega so predstavniki ARAO skupaj s predstavniki drugih dr┼żav ─Źlanic pomagali oblikovati regionalne projekte za naslednje na─Źrtovano obdobje.

V preteklosti smo aktivno sodelovali tudi pri nastanku dokumentov IAEA GS-G-3.4 The Management System for the Disposal of Radioactive Waste (2008), ki je bil  v lanskem letu integriran v IAEA GSG-16 Leadership, Management and Culture for Safety in Radioactive Waste Management (2022) in GS-G-3.5 The Management System for Nuclear Installations (2009), ki velja še danes.

Predstavniki ARAO redno sodelujejo kot eksperti v ve─Ź delovnih skupinah IAEA na podro─Źju skladi┼í─Źenja, na─Źrtovanja odlaganja, odlaganja RAO in IG ter razgradnje jedrskih objektov. Dr┼żave ─Źlanice se vse bolj zanimajo za znanstvene obiske pri nas in usmerjena usposabljanja za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, obratovanje objektov in druga podro─Źja, ki jih na ARAO pokrivamo.

Delegacija IAEA ARTEMIS, maj 2022

Scroll to Top
Skip to content