Ekipa ARAO na več strokovnih srečanjih v Franciji

Ekipa ARAO se je v prvih dneh decembra mudila na Svetovni jedrski razstavi (#wne2021), ki je potekala v Parizu. V francoski prestolnici se je istočasno odvil tudi Klub agencij #CoA, kjer direktorji in predstavniki organizacij za ravnanje z radioaktivnimi odpadki vsakega pol leta predstavijo napredek pri projektih in novosti v posamezni državi. Veseli smo, da je bilo izjemno veliko zanimanja za prihajajoči projekt gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini ter da smo lahko predstavili vse izvedene aktivnosti in delili dosedanje dobre prakse.

Del ekipe pa je v okviru strokovne ekskurzije v Bure spoznaval projekte in primere dobrih praks, ki jih uveljavlja francoska agencija za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, ANDRA. Slovenskim kolegom so predstavili nacionalno strategijo ravnanja z radioaktivnimi odpadki, načrte za odlaganje visokoradioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva, ravnanje z institucionalnimi odpadki, koncepte odlaganja, varnostne koncepte, merila sprejemljivosti in raziskovalne projekte. Strokovnjaki ARAO so se seznanili tudi z interaktivnim informacijskim centrom za obiskovalce ter se spustili v laboratorij, ki deluje več kot 500 metrov pod zemeljsko površino.

Glavni namen obiska je bilo srečanje in povezovanje tako z deležniki kot z drugimi evropskimi agencijami, ki delujejo na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki ter pridobivanje novih znanj, ki jih prenašamo v slovenski prostor.

 

Ekipa ARAO se je v prvih dneh decembra mudila na Svetovni jedrski razstavi (#wne2021), ki je potekala v Parizu. V francoski prestolnici se je istočasno odvil tudi Klub agencij #CoA, kjer direktorji in predstavniki organizacij za ravnanje z radioaktivnimi odpadki vsakega pol leta predstavijo napredek pri projektih in novosti v posamezni državi. Veseli smo, da je bilo izjemno veliko zanimanja za prihajajoči projekt gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini ter da smo lahko predstavili vse izvedene aktivnosti in delili dosedanje dobre prakse. Del ekipe pa je v okviru strokovne ekskurzije v Bure spoznaval projekte in primere dobrih praks, ki jih uveljavlja francoska agencija za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, ANDRA. Slovenskim kolegom so predstavili nacionalno strategijo ravnanja z radioaktivnimi odpadki, načrte za odlaganje visokoradioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva, ravnanje z institucionalnimi odpadki, koncepte odlaganja, varnostne koncepte, merila sprejemljivosti in raziskovalne projekte. Strokovnjaki ARAO so se seznanili tudi z interaktivnim informacijskim centrom za obiskovalce ter se spustili v laboratorij, ki deluje več kot 500 metrov pod zemeljsko površino. Glavni namen obiska je bilo srečanje in povezovanje tako z deležniki kot z drugimi evropskimi agencijami, ki delujejo na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki ter pridobivanje novih znanj, ki jih prenašamo v slovenski prostor.

Scroll to Top
Skip to content