Misija IRRS v Sloveniji

Te dni na povabilo RS poteka mednarodna misija IRRS┬á(ang: Integrated Regulatory Review Service) oz.┬áneodvisen strokovni pregled zakonodajnega in upravnega okvirja jedrske in sevalne varnosti v Republiki Sloveniji. Med pregledom, ki se bo zaklju─Źil v ─Źetrtek, 14. aprila 2022, bodo strokovnjaki, ki jih je izbrala┬áMednarodna agencija za atomsko energijo┬ápreverjali skladnost delovanja Uprave RS za jedrsko varnost in Uprave RS za varstvo pred sevanji s standardi Mednarodne agencije za atomsko energijo.

Med slovenskimi ─Źlani ekipe, ki sodeluje na tem pregledu, je tudi predstavnik ARAO, Leon Kegel, ki skupaj s predstavniki URSJV sodeluje pri razpravi o organiziranosti in izvajanju ravnanja z radioaktivnimi odpadki, izrabljenim gorivom in razgradnji jedrskih objektov. Del zakonodajnih zahtev se namre─Ź nana┼ía na misijo ARTEMIS (ang. Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation), ki jo prav tako organizira Mednarodna agencija za atomsko energijo in bo v Sloveniji maja letos.┬áCilj misije ARTEMIS je pregled nacionalnih programov ravnanja in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.

─îlan ekspertne skupine iz ┼ávedske je z in┼ípektorjema za sevalno in jedrsko varnost te dni obiskal tudi┬áCentralno skladi┼í─Źe radioaktivnih odpadkov v Brinju pri Ljubljani. In┼ípektorja sta ob prisotnosti ─Źlana IRRS misije opravila 4-urni pregled, strokovnjaki pa niso ugotovil nikakr┼ínih pomanjkljivosti pri obratovanju skladi┼í─Źa, ravnanju z radioaktivnimi odpadki oz. pri transportu radioaktivnih snovi.

Ve─Ź o misiji IRRS┬ána povezavi.

Scroll to Top
Skip to content